Usein kysyttyä

Voiko esitutkimuksen ja toimenpiteen tehdä samana päivänä?

Teoriassa toimenpiteen voi tehdä samana päivänä esitutkimuksen kanssa, mutta se ei ole järkevää. Jotta saamme määritettyä taittovirheen eli korjattavan määrän mahdollisimman tarkasti, käytämme mustuaista laajentavia tippoja. Laajennustippojen vaikutuksen pitää olla hävinnyt ennen kuin laserointi voidaan suorittaa.

En asu Oulussa, joten onko minun pakko matkustaa Ouluun sekä esitutkimukseen että toimenpiteeseen?

Leikkaavat lääkärimme tekevät esitutkimuksia useissa Pohjois-Suomen kaupungeissa. Katso Oulun ulkopuoliset esitutkimuspaikat yhteystiedot-sivultamme.

Pelkään, että jännitän liikaa. Onko se este toimenpiteelle?

Jännitys silmään kohdistuvassa toimenpiteessä on normaalia, eikä sitä pidä ihmetellä. Useimmat meistä jopa osaavat paremmin kuunnella ja noudattaa neuvoja hieman jännittyneessä tilassa. Jos liiallinen jännittäminen saa aikaan levottomuutta, voidaan asiakkaalle antaa rauhoittava lääke ½ tuntia ennen toimenpidettä.

Tunnenko toimenpiteessä kipua?

Toimenpiteen alussa käytetään puuduttavia tippoja, joten itse toimenpide on täysin kivuton. Ainoastaan pientä painontunnetta voi esiintyä.

Mitä, jos räpyttelen silmää toimenpiteen aikana?

Toimenpiteen yhteydessä käytetään luomenlevitintä, joka pitää silmän auki toimenpiteen aikana.

Voinko pilata leikkaustuloksen, jos silmäni vahingossa liikkuu toimenpiteen aikana?

WaveLight EX500 -laserissa on markkinoiden tarkin eye tracker -järjestelmä, joka seuraa silmää yli tuhat kertaa sekunnissa eikä laseroi väärään kohtaan, vaikka silmä liikkuisikin.

Onko silmäni kipeä toimenpiteen jälkeen?

FemtoLasikin® jälkeen kipua ei varsinaisesti ole. Silmissä saattaa tuntua valonarkuutta 1-2 tuntia toimenpiteen jälkeen, mikä kuitenkin häviää nopeasti. Aurinkolasit kannattaa ottaa mukaan toimenpiteeseen tultaessa. Meillä on lisäksi käytössä lepohuone, jossa asiakkaat saavat rentoutua toimenpiteen jälkeen.

PRK:n jälkeen kipua on vaihtelevasti. Jotkut toipuvat siitäkin aivan kivutta, mutta useimmilla silmät ovat kipeät 1-3 päivää leikkauksen jälkeen. Vaikein päivä on usein leikkausta seuraava päivä. PRK:n jälkeen onkin varauduttava pitämään sairaslomaa muutama päivä, eikä mitään tärkeitä menoja tai työtehtäviä saisi olla heti operaation jälkeen.

Voinko lähteä kotiin heti leikkauksen jälkeen?

Leikkaava lääkäri seuraa asiakkaan silmää yleensä muutaman tunnin ajan, minkä jälkeen asiakas pääsee lähtemään kotiin.

Koska voin ajaa autolla?

Autolla voi ajaa seuraavana päivänä toimenpiteen jälkeen.

Tarvitsenko pitkän sairasloman?

Yleensä toimenpidepäivä on torstai ja sairaslomaa tulee loppuviikko. Erityisen likaisissa ja pölyisissä töissä (esim. maanviljelijä, kaivostyöntekijä, kirvesmies) suositellaan viikon sairaslomaa.

Voiko sarveiskalvo ohentua liikaa toimenpiteessä?

Tutkimme tarkasti taittovirheen eli korjattavan määrän sekä sarveiskalvon paksuuden. Saaduista arvoista voimme laskea, mikä sarveiskalvon paksuus on toimenpiteen jälkeen. Lisäksi uusinta tekniikkaa edustava WaveLight EX500 -laser seuraa reaaliaikaisesti sarveiskalvon paksuutta toimenpiteen aikana. Meidän periaatteena on, että emme mene lähellekään kriittisiä sarveiskalvon raja-arvopaksuuksia.

Tarvitseeko minun käyttää toimenpiteen jälkeen ulkona aina aurinkolaseja?

Ei aina. Silmien suojaaminen haitalliselta auringon UV-säteilyltä on aina järkevää, mutta toimenpide ei lisää auringonvalon haitallisia vaikutuksia. PRK-menetelmässä auringonvalolta suojautuminen on FemtoLasikia® tärkeämpää mahdollisen arpikudoksen kasvun takia.

Tarvitsenko toimenpiteen jälkeen pysyvästi kostutustippoja?

Silmien pinta on hieman normaalia kuivempi ensimmäisen puolen vuoden ajan toimenpiteen jälkeen, jolloin on järkevää käytellä kostutustippoja muutaman kerran päivässä. Tämän jälkeen kostutustippojen säännöllisen käytön voi lopettaa. Meidän kaikkien silmät ovat kuitenkin yksilöllisiä. Toinen ei tarvitse kostutusta edes toimenpiteen jälkeen, kun taas toinen joutuu tiputtamaan kostutustippoja säännöllisesti, vaikka silmiä ei olisi koskaan leikattukaan.

Onko hämäränäköni heikompi toimenpiteen jälkeen?

Ensimmäisen puolen vuoden aikana voi osalla esiintyä lievää hämäränäön heikkenemistä, joka kuitenkin yleensä korjaantuu. Hämäränäön käyttäytymistä on hyvin vaikea ennustaa millään mittauksella ennen leikkausta. Useimmiten se ei muutu lainkaan, mutta toisilla huononee, toisilla voi jopa parantua. Jonkinlaiseen hämäränäön muutokseen on kuitenkin parasta varautua. Hämäränäön ongelmat olivat yleisempiä aiemmin, jolloin laseroitava alue sarveiskalvon pinnassa oli pienempi. Meidän uusi WaveLight EX500 -laser tekee korjauksen mahdollisimman laajalle alueelle, jotta hämäränäköongelmilta vältyttäisiin.

Muuttuuko taittovirheeni vielä leikkauksen jälkeen niin, että tarvitsen uudelleen silmälasit?

Yleensä taittovirheessä ei tapahdu isoja muutoksia aikuisiällä. Silmissä on kuitenkin yksilöllisiä eroja ja joillakin pieniä muutoksia tapahtuu myös aikuisena. Tämän takia on järkevintä tehdä toimenpide siinä vaiheessa, kun taittovirhe on pysynyt stabiilina 1-2 vuotta.

Voiko ikänäköä korjata?

Meille kaikille tulee ns. ikänäköä noin 45 vuoden iässä. Tämä johtuu siitä, että silmän rakenteet jäykistyvät niin, että meidän on vaikea tarkentaa varsinkin lähellä oleviin kohteisiin. Tuolloin tarvitsemme lähityöskentelyyn lukulaseja tai jo olemassa oleviin kaukolaseihin lukulisän, jolloin puhutaan moniteholaseista. Jos ikänäkö vaivaa, suosittelemme ns. monovision-leikkausta, jossa toinen silmä jätetään hieman likitaitteiseksi lähityöskentelyn helpottamiseksi. Ikänäköä ei siis voi suoraan korjata, mutta monovisio on usein käyttökelpoinen ratkaisu. Kuitenkin, jos ikää on yli 45-vuotta, pitää varautua siihen, että joskus ja joissain tilanteissa iän karttuessa lukulasit tulevat tarpeellisiksi.