Kenelle leikkaushoito sopii?

Silmien laserleikkauksella korjataan liki-, kauko- ja hajataitteisuutta. Se sopii lähes kaikille, joilla on ongelmia sanka- tai piilolasien kanssa. Parhaiten menetelmä soveltuu likitaitteisuuden korjaamiseen.

Laserleikkausta ei kuitenkaan tehdä:

  • Alle 18-vuotiaille, koska silmien kehitys on vielä kesken

  • Harmaakaihipotilaille

  • Keratoconuspotilaille (sarveiskalvon kartiopullistuma)

  • Roaccutan-lääkitystä käyttäville (lääkkeen lopettamisesta tulisi olla kulunut 6 kk)

  • Raskaana oleville (edeltäneestä synnytyksestä pitäisi olla kulunut 6-12 kk)

  • Leikkauksen jälkeisen vuoden aikana raskautta ei suositella, koska hormonaaliset vaihtelut voivat aiheuttaa muutoksia silmän taittovoimassa

Esitutkimus aina ennen leikkausta

Meillä Laser-Poruksessa esitutkimuksen tekee aina leikkaava silmälääkäri itse. Näin hän saa parhaan mahdollisen käsityksen tulevasta leikkauksesta ja siihen mahdollisesti liittyvistä rajoituksista.

Esitutkimukseen on tultava aina sankalasit päässä, jos sellaiset omistaa.

Pehmeitä piilolinssejä ei saa käyttää viikkoon, puolikovia kahteen viikkoon, eikä kovia kolmeen viikkoon ennen tutkimusta.

Esitutkimukseen kuuluu aina näöntarkastus, jonka tekee siis leikkaava silmälääkäri itse. Potilaan tulee ottaa mukaan käyttämiensä sanka- tai piilolasien resepti tai optikon kortti, jotta esitutkimuksessa saatavia tutkimustuloksia voidaan verrata vanhoihin tuloksiin.

Esitutkimuksessa leikkaava silmälääkäri tekee aina myös silmien terveystarkastuksen, jossa silmänpaine ja silmäpohja tutkitaan silmäsairauksien ja leikkausesteiden selvittämiseski. Lisäksi leikkaava silmälääkäri tarkistaa sarveiskalvon Galilei-tietokonetopografian (= pinnan kaarevuus) sekä sarveiskalvon paksuuden leikkausta varten.

On syytä varautua liikkumaan yleisillä kulkuneuvoilla tai saattajan kanssa, sillä esitutkimuksessa käytetään mustuaisia laajentavia tippoja, jotka voivat vaikeuttaa autolla ajamista.

Tutkimus tehdään yleensä erillisellä käynnillä ennen leikkausta, mutta joskus olosuhteiden pakosta ja potilaan toivomuksesta leikkaus voidaan tehdä jopa samana päivänä. Tätä emme kuitenkaan suosittele.

Esitutkimuksen jälkeen tehdään hoitopäätös yhdessä potilaan kanssa.

Esitutkimus voidaan tehdä Laser-Poruksen leikkaavien lääkäreiden toimesta myös muilla vastaanotoilla Iissä, Kemissä, Kokkolassa, Muhoksella ja Ylivieskassa.

Leikkaukseen valmistautuminen

Katso muistilista valmistautumiseen

Leikkauksen kulku


Leikkauksen toimenpiteet

Leikkauksen jälkeen


Toipuminen ja jälkitarkastus