Leikkauksen jälkeen

FemtoLasik®-leikkauksen jälkeen silmissä ei ole kipua. Siksi kipulääkkeitä ei tarvita. Pientä roskan tunnetta voi kuitenkin esiintyä. Silmät voivat olla ärtyneet ja valonarat muutaman tunnin ajan, minkä vuoksi kannattaa ottaa aurinkolasit mukaan. Kotihoidoksi tulee antibiootti- ja kortisonitippoja viikon ajaksi sekä kosteuttavaa silmägeeliä 3-6 kuukaudeksi. (Katso linkki Oftagel®)

Toimenpiteen jälkeen läpän voi teoriassa saada liikkumaan silmää voimakkaasti hieromalla. Siksi silmän voimakasta hankaamista tulee välttää parin viikon ajan. Öisin silmän suojaksi asetetaan kirkas kilpi 1-2 viikon ajan.

Autolla saa ajaa seuraavana päivänä toimenpiteen jälkeen.

Sairaslomaa kirjoitetaan yleensä pari päivää.

Näön palautuminen leikkauksen jälkeen

Leikatussa silmässä näkö on jo muutaman tunnin kuluttua kohtalaisen hyvä. Tavoitearvoonsa näkö vakiintuu noin kolmessa kuukaudessa. Mikäli haluttua tavoitearvoa ei saavuteta, uusintaleikkaus voidaan tehdä jo kolmen kuukauden kuluttua.

Jälkitarkastukset

Ensimmäiset jälkitarkastukset tehdään tunnin ja kahden tunnin kuluttua leikkauksesta. Useimmiten potilas voi tämän jälkeen kotiutua. Jos läpän kiinnittymisessä on jotain erityistä, voidaan kontrolli ottaa vielä seuraavalle päivälle. Kaukaa matkustavien kannattaa siis varautua yöpymään.

Seuraava kontrolli on kuukauden kuluttua, jolloin tutkitaan näön tarkkuus, leikkauskorjauksen tulos, läpän asento, sarveiskalvon kirkkaus ja paksuus, sekä topografia (= sarveiskalvon pinnan kaarevuus). Jatkokontrolli on tarvittaessa 3-6 kk:n kuluttua. Tässä kontrollissa voidaan suunnitella uusintaleikkausta, jos tavoitteesta on jääty merkittävästi. Jos kaikki on kunnossa kuukauden kontrollissa, tätä 3-6 kk:n kontrollia ei tarvita. Tällöin neuvomme ottamaan yhteyttä, jos ongelmia jatkossa ilmaantuu.

Jos ajokortissanne on silmälasiehto, kirjoitamme kontrollissa veloituksetta todistuksen oikeudesta ajaa autoa ilman silmälaseja.