FemtoLasik®

LASIK- eli sarveiskalvon läppäleikkaustekniikassa silmän sarveiskalvoon, joka on vahvuudeltaan 500-600 mikrometriä, tehdään 90-110 mikrometrin paksuinen läppä. Ohuin 90 mikrometrin läppä saavutetaan FemtoLasik®-menetelmällä, jolloin sarveiskalvon kudosta jää enemmän varsinaista taittovirheen laserointia varten. Läppä käännetään sivuun, minkä jälkeen excimer-laserilla hiotaan sarveiskalvon ns. strooma-kerros halutun muotoiseksi. Tämän jälkeen läppä käännetään takaisin alkuperäiselle paikalleen. Se asettuu nopeasti ja tiukasti paikalleen ilman erikoistoimenpiteitä.

FemtoLasik®-menetelmän etuna on näön nopea palautuminen, jälkikipua ei yleensä ole eikä haze-ilmiötä juuri esiinny. Varsinkin suurissa taittovirheissä tämä on huomattava etu. FemtoLasik®-leikkauksia tehdään myös pieniin taittovirheisiin juuri nopean ja vaivattoman toipumisen vuoksi.

Uusintaleikkaus voidaan tarvittaessa tehdä jo muutaman kuukauden kuluttua. Aikaisemmin tehty läppä käännetään sivuun ja toimitaan muutoin, kuten alkuperäisessä operaatiossa.

Ziemer FEMTO LDV Crystal Line

Oulun Laser-Poruksessa on sveitsiläistä huipputeknologiaa edustava Ziemer FEMTO LDV Crystal Line -femtolaser. Laite on femtolaitteiden edelläkävijä. Se on 10-100 kertaa edeltäjiään nopeampi ja käyttää pienintä spottikokoa ja energiamäärää läpän tekemiseen.

Taittovirheleikkaus tehdään FemtoLasik®-menetelmässä kokonaan laserilla ilman silmää leikkaavaa terää, turvallisesti ja tarkasti. Läppä leikataan femtolaserin avulla ja taittovirhe korjataan excimer-laserilla. Femtosekuntilaserimme on Ziemer FEMTO LDV Crystal Line. Laser on vanhempia malleja nopeampi ja tarkempi. Näiden seikkojen ansiosta läpänalainen pohja on erittäin tasainen. Tätä tekniikkaa kutsutaan myös nimellä Z-Lasik. Kokemustemme perusteella ero edeltäjiin on huomattava.

WaveLight EX500

Käytössämme on huipputekniikkaa edustava, saksalainen WaveLight EX500 -excimer-laser. Laite mahdollistaa entistäkin nopeammat ja turvallisemmat silmien taittovirheleikkaukset.

Excimer-laserilta kuluu yhden diopterin korjaukseen vain noin 1,4 sekuntia. Lyhyt leikkausaika estää turvotuksen muodostumisen silmän pintaan, eikä silmän pinta ehdi kuivua. Täten toipuminen on mahdollisimman nopeaa.

Laitteisto muokkaa silmän pintaan ns. prolate-muotoisen optiikan. Tämän on todettu olevan tärkein ominaisuus tavoiteltaessa mahdollisimman tarkkaa ja häiriötöntä näkökykyä esim. hämärässä, mutta se parantaa optiikkaa myös päivänvalossa. Lisäksi uudessa laitteistossa on yli tuhat kertaa sekunnissa silmän pieniä liikkeitä seuraava eye tracker. Tämä tuo potilaalle ja kirurgille varmuuden siitä, että laserointi tehdään keskelle sarveiskalvoa juuri siihen, mihin se on tarkoitettu. Laser myös seuraa reaaliaikaisesti sarveiskalvon paksuutta toimenpiteen aikana, mikä osaltaan lisää turvallisuutta. Katso laitteen